MODX vs. WordPress: Wat zijn de verschillen?

In het kort

MODX

Het MODX Content Management Systeem (CMS) is Open Source. Open Source betekent dat de broncode van het CMS voor een ieder vrij verkrijgbaar is. Een voordeel hiervan is dat het CMS door de Community altijd geoptimaliseerd blijft. Bij een Closed Source CMS heb je te maken met een in-house ontwikkelde software. Een nadeel van Closed Source is dat als het verder ontwikkeld wordt hier vaak kosten aan verbonden zijn.
Kernwoorden passend bij MODX zijn flexibiliteit, veiligheid, schaalbaarheid, zoekmachinevriendelijkheid en connectiviteit.

 

WordPress

WordPress is het meest gebruikte CMS. WordPress is groot geworden door hobbyisten die snel een site wilden maken met een thema. Ook bij WordPress spreken we over een Open Source CMS.

 

Gebruiksvriendelijkheid

MODX

MODX is super flexibel voor de ontwikkelaar. Een developer kan er alle kanten mee op en kan dit CMS compleet naar eigen voorkeuren vormen. Het CMS is om deze reden ook zo gemakkelijk te implementeren, omdat het volledig geoptimaliseerd is voor de eindgebruiker. 

WordPress

Een voordeel van WordPress is dat elke niet-techneut met gemak een Wordpress Thema kan installeren en kleine aanpassingen kan uitvoeren om het iets persoonlijker te maken. Maar, is dit wel zo’n voordeel? Plug ins zijn gemakkelijk te gebruiken, maar kunnen elkaar stuk maken. Thema’s kunnen door een ieder gemaakt en gedeeld worden, en zitten daarom vaak technisch niet goed in elkaar. Dit zal de ervaring voor de bezoeker negatief beïnvloeden en ten koste gaan van de veiligheid. 

Aanpasbaarheid, thema’s en plugins

MODX

Een MODX website is veel gemakkelijker op maat te maken dan een WordPress website. Om de MODX website up-to-date te houden zijn er verschillende plugins ontwikkeld. Plugins dragen bij aan de gebruikerservaring. Sterc Heeft als MODX Founding Partner vanaf het begin hieraan bijgedragen, met name op SEO-gebied. Reeds gerealiseerde plugins door Sterc zijn de SEO Tab, SEO Pro, SEO Suite, Formit, Formalicious, Google Maps TV en Analytics dashboards.

WordPress

WordPress is ideaal voor het maken van kleine websites of blogs. Er kan gekozen worden uit een aantal thema’s die je website iets persoonlijker maken. Wanneer je betreffend thema wilt aanpassen, wordt het al snel lastiger. Voor WordPress zijn veel gemaakte plugins ontwikkeld om de gebruiker te helpen met het aanpassen van haar/zijn website, maar de kwaliteit is niet overal even goed. Bovendien is zo’n plugin vaak alleen voor een handvol gebruikers een toevoeging. 

Veiligheid

MODX

Veiligheid stond altijd voorop sinds dag 1 van het ontstaan van MODX. Door het gebruik van xPDO worden alle codes gescand voordat ze opgeslagen of toegevoegd worden aan de database. Daarnaast toont een onderzoek van de regering van de Verenigde Staten aan dat MODX verreweg als veiligste CMS getest is. Bekijk de tabel:

WordPress

De hacker is meer gericht op websites van WordPress, omdat er veel meer lekken zijn in WordPress en in de 50.000 plugins van WordPress. Bovendien wordt een WordPress website vaak gemaakt door niet-developers en vergeten ze de website te beveiligen. 

Ondersteuning

MODX

Gebruikers van MODX kunnen terecht bij Sterc. Wij hebben een aantal MODX Experts in huis. Lees er meer over: sterc.nl/modx/experts.
Eens in de zoveel tijd worden er MODX Bug Hunts georganiseerd. Tijdens een Bug Hunt komen developers samen om issues op te lossen, verbeteringen door te voeren en nieuwe features uit te schrijven. Sterc organiseert hier fanatiek aan mee, in Surhuisterveen maar ook bij onze partners in München (SEDA).

WordPress

Op de website van WordPress kun je terecht bij support forums als je graag ondersteuning wilt bij de het maken, aanpassen et cetera van je website. Bovendien is er online ontzettend veel te vinden, aangezien een kwart van het internet gebaseerd is op WordPress. Vele users zullen jouw vraag zelf wellicht ook al eens gehad hebben en hebben deze online geplaatst onder het motto ‘durf te vragen’.

Community

MODX

Het unieke aan de MODX Community is dat het wereldwijd bezig is met het doorontwikkelen van dit prijswinnende CMS. Dit doen zij mede door het organiseren van Bug Hunt days, Meet ups en Hackatons. Bij Sterc zitten we dicht bij het vuur met Gauke Pieter in de Advisory Board. Bovendien heeft Sterc als USP dat het de meeste MODX ontwikkelaars op 1 kantoor heeft. Dat is super voordelig omdat er op deze manier snel geschakeld kan worden.

WordPress

In heel Nederland organiseert WordPress Meetups. Hier kun je meer leren over WordPress. Daarnaast kunnen de vele WordPress gebruikers naar Wordcamp Nederland. Dit beslaat een jaarlijkse conferentie. Messageboard is daarom ook in het leven geroepen: hier worden alle meetups, thema’s, plug-ins met elkaar gedeeld. 

X

Neem contact op met Gauke Pieter Sietzema


Gauke Pieter Sietzema

Meer weten over MODX?

Heb je een site die je wil migreren? Systemen die je wilt koppelen? Of ben je op zoek naar een MODX partner?

Mail GP