Verandert AMP het landschap van mobiel internet?

Mobiel dataverkeer mag dan een gigantische groei doormaken, het lezen van websites op je smartphone kan nog altijd een tijdrovende klus zijn. De site is niet responsive, de hoeveelheid data die geladen moet worden is veel te groot, het zorgt er allemaal voor dat mobiel internet zelfs met de beste smartphone nog altijd een frustrerende ervaring kan zijn. Dat erkent Google ook en Google zou Google niet zijn als het er iets aan ging doen. Dat ‘iets’ heet AMP en AMP staat voor Accelerated Mobile Pages. En bij Sterc zijn we er met het nodige succes ingedoken.

Strippen
Accelerated Mobile Pages (we noemen het vanaf nu weer AMP, goed?) heeft als doel om websites sneller te laten laden op smartphones. En met sneller, bedoelen we ook echt sneller. Veel sneller. AMP zorgt ervoor dat de mobiele pagina vrijwel direct wordt geladen. Dit doet het door de website in kwestie te ‘strippen’, dus volledig te ontdoen van tijdrovende factoren. AMP laadt een titel, een afbeelding en de tekst. Meer niet. En het resultaat is verbluffend: door de website te strippen van allerlei overbodigheden, kan een website nu dus ook echt direct geladen worden. Er is simpelweg geen wachttijd meer.

Future Friday
Bij Sterc volgden we deze ontwikkeling met grote interesse en besloten we om er in het kader van Future Friday iets mee te doen. Het plan was, om AMP te implementeren in MODX, zodat onze klanten in de toekomst ook gebruik kunnen maken van deze fraaie tool. We leggen immers een grote nadruk op het gebruik van responsive websites, maar als deze sites op mobiele apparaten traag laden, is dat natuurlijk verre van ideaal.

Prototype
We besloten om een module te schrijven en een prototype te bouwen, om te kijken of AMP dus ook geïmplementeerd kon worden in MODX. Het antwoord op deze wens was kort en vrolijk stemmend: jazeker kon dat. Binnen een paar uur hadden we een werkend prototype in de steigers staan en werkte AMP zonder enige moeite in het Open Source CMS van MODX. De laadtijd van mobiele websites ging gelijk met enorme sprongen omlaag en AMP werkte eigenlijk direct als een tierelier.

Internationale hulp
Een prototype is echter nog geen volledig product. De manier waarop AMP nu in MODX is geïmplementeerd is behoorlijk provisorisch te noemen. Het werkt, maar het werkt nog niet op een manier die geschikt is voor onze klanten. Dat is iets waar we de komende weken meer tijd in gaan steken. Het product moet namelijk wel volledig ‘af’ zijn, voordat we het de wereld in gaan slingeren. We doen dan ook een beroep op de internationale MODX-community, om ons hierbij te helpen. Vele handen maken immers licht werk en hoe meer mensen hun expertise erop loslaten, hoe beter dat voor de uiteindelijke functionaliteit zal zijn.

Voor nu is in ieder geval één ding duidelijk: de tijd dat je zuchtend zit te wachten op het laden van een mobiele website, nadert zijn einde. AMP is één van die tools die ervoor gaat zorgen dat mobiel browsen een stuk prettiger gaat worden. En met behulp van de internationale MODX-community, kunnen ook onze klanten spoedig hier de zoete vruchten van plukken.