Sterc op SmashingConf: dag 2

Zoals we een dag eerder al vermeldden, zijn Gauke Pieter, Johan en JP momenteel in Freiburg, waar ze deelnemen aan SmashingConf. Voor wie nog niet helemaal 'up to speed' is, bestaat er de kans om dit blog te lezen. Het trio vermaakt zich kostelijk en dus is het hoog tijd voor een nieuw verslag over hun reilen en zeilen.

Planetarium
Het mooie aan dergelijke reizen is, dat je ruim voldoende tijd hebt om ook eens even te kijken waar je je eigenlijk bevindt. Freiburg is een mooie stad, met bezienswaardigheden die een bezoekje bijna tot een verplichting maken. Zo ook het Planetarium aldaar, dat wereldwijde erkenning geniet als een plek waar je - mits je behept bent met een interesse voor het universum en laten we eerlijk zijn, wie heeft dat niet? - eens geweest moet zijn. Dat liet de Sterce afvaardiging zich geen twee keer zeggen en dus werd de eerste volledige conferentiedag afgesloten met een reis door het heelal. En bier. Maar dat kwam daarna.Mystery speaker
Dag twee was de dag van de mystery speaker. Altijd een mooi item op een conferentie en altijd goed voor een flink staaltje speculatie. Vaak is deze mysterieuze gast een bekende van organisator Vitaly Friedman en dat was dit keer niet anders. Sara Soueidan, een freelance webdeveloper uit Libanon, kreeg het podium. Sara werkt momenteel aan de nieuwe website van Smashing Magazine en sprak hier dan ook over. Haar focus ligt op front end development en op het zo accessible mogelijk maken van de website. Dat betekent dus ook dat de site gebruikt moet kunnen worden door mensen met een beperking en door screen readers.

De presentatie liep enigszins uit door het enthousiasme van de spreekster, maar daar stoorde niemand zich aan. De belofte die gedaan werd bij het begin van de presentatie - iedereen in de zaal zou iets nieuws gaan leren - werd volledig waargemaakt.

Ook een mooie presentatie: You Can Sketch, You Might Just Not Know It Yet. Een presentatie over offline schetsen met pen en papier. Bijzonder interessant, ook al zijn we bij Sterc natuurlijk voornamelijk bedreven met een muis en een toetsenbord. Mooie schetsboekjes waren het gevolg, zoals te zien op onderstaand foto.


Optimaliseren
Tenslotte werden de aanwezigen in Freiburg getrakteerd op een presentatie over optimalisatie, gehouden door Denys Mishunov. Voor ons trio natuurlijk extra interessant, omdat Sterc altijd op zoek is naar meer snelheid in zijn websites. Deze presentatie over het optimaliseren van visuele technieken, gaf hier dan ook een mooie inkijk in. Er is nog veel te winnen voor de User Experience, op het gebied van de visuele technieken!

Deze laatste bijeenkomst betekende ook tegelijk het einde van SmashingConf. Veel geleerd, veel gezien, veel plezier gehad. Tijd om huiswaarts te keren!