Sterc op SmashingConf: dag 1

De website Smashing Magazine bestaat tien jaar. En, zoals we zelf ook al hebben geweten, een tienjarig bestaan moet gevierd worden. Dat gebeurt deze dagen in Freiburg, een stad in het zuiden van Duitsland. Op SmashingConf komen developers uit de hele wereld bij elkaar voor plezier en een leerzame tijd. Dat willen we natuurlijk niet missen en dus zijn Gauke Pieter, Johan en JP naar Duitsland afgereisd om zich onder te dompelen in deze conferentie. Een verslag van de eerste dag.

Stau
Het trio GP, JP en Johan denderde op zondag al over de Autobahn naar Freiburg en ondanks een overdreven hoeveelheid file die het gezelschap ophield, waren ze desondanks op tijd aanwezig voor de eerste jamsessie, die op zondagavond plaatsvond. Na diverse jamsessies, waarbij interessante bevindingen werden gedeeld over bijvoorbeeld het gebruik van JavaScript - dat gewoon gebruikt moet worden en waar websites best afhankelijk van mogen zijn - was het tijd voor de kroeg. Dit is tenslotte Duitsland. Freiburg blijkt hier een prima plek voor en de diverse lokale bieren verdwenen dan ook met de nodige gretigheid in deze Hollands/Amerikaanse kelen.Kazoo
De conferentie werd officieel in gang geschoten op maandag en begon met een - volkomen terechte - viering van het tienjarig bestaan van Smashing Magazine. Dit gebeurde met een Kazoosessie door de hele zaal. Met name Gauke Pieter leek zijn roeping te hebben gevonden en was uiterst bedreven in het bespelen van dit apparaatje. Wordt nog lachen, de komende dagen.

JavaScript
Het programma van de SmashingConf gaat over Frontend Development. Dat houdt in: HTML, CSS en JavaScript. Alle presentaties die plaatsvinden hebben hiermee te maken. Dit gaat deels over code, maar vooral ook over de mooie dingen die we tegenwoordig met onze browsers kunnen doen. Dat gaat van het realtime voorzien van special effects bij video’s, tot het maken van Global Defense. Dit is een game die volledig met HTML en JavaScript tot stand is gekomen. Ga maar eens spelen. Nee, doe maar. Dit blog wacht wel.

Concurrentie
Frontend development werd in het verleden vaak afgeremd door browser support. Nieuwe ontwikkelingen werden niet ondersteund door alle browsers, wat als gevolg had dat ze simpelweg niet gebruikt konden worden. Dit nadert echter zijn einde. Nieuwe technieken worden steeds sneller door de browsers geïmplementeerd. Dit is vooral te danken aan de onderlinge concurrentie tussen de browsers; als een fijne nieuwe functie ergens anders wel werkt, stap je immers net zo makkelijk over.


Het programma wordt dinsdag voortgezet (zie het schema), met nieuwe gave onderwerpen die we zeker zullen gaan testen op onze altijd-beta-site stercx.com. De rapportage kan overigens enige vertraging oplopen. Programma-item ‘Party Time’ is daar mogelijk verantwoordelijk voor.