Sterc en de liefde voor de maakindustrie

Vorig jaar rond deze tijd kwam Sterc aan bod in het ondernemersmagazine Ondernemend Friesland. In dit artikel vertelden we uitgebreid over onze manier van werken en lieten we ons fotograferen in de fabriek van DeWit Gardentools. Als noeste medewerkers van een smidse, met schorten voor, omgeven door gloeiend staal. Deze shoot hielden we niet alleen omdat we er dan even uitzagen als superstoere testosteronhelden, maar ook als eerbetoon aan de nijverheidsvorm die we al sinds de vroegste dagen van Sterc een zeer warm hart toedragen: de maakindustrie.

Wat is de maakindustrie?
Een korte definitie van de maakindustrie luidt: het vervaardigen van nieuwe producten uit materialen. Het is een ouderwetse, traditionele vorm van industrie. Men neme een blok graniet en men houwt er een trap uit, dat werk. Met je blote handen van niets iets maken. Dit kent al jaren een speciaal plekje in ons hart en we werken zodoende dan ook bijzonder graag voor de maakindustrie. Een kleine greep uit ons klantenbestand bevestigt dit: Prolyte, Biddle, Stertil, Hooghoudt, MPC en natuurlijk DeWit. Allemaal prachtige bedrijven die hun sporen in de maakindustrie ruimschoots hebben verdiend.

Hoe zorgt de maakindustrie voor inspiratie?
We worden al meer dan tien jaar geïnspireerd door de maakindustrie en dat is niet zonder reden. Onze slogan luidt niet voor niets: ‘samen creëren van buitengewoon resultaat’. Het is dat creëren wat zo aanspreekt. Iets maken, iets tot stand brengen. Net als in de maakindustrie, bouwen wij iets op met de middelen die aanwezig zijn. Weliswaar zonder schorten voor en omringd door gloeiend metaal, maar wel met eenzelfde drive om iets bijzonders te creëren, dat van grote waarde is voor onze klanten.

Lean
Naast inspiratie, kunnen we ook heel veel van de maakindustrie leren. Neem de ‘lean’ manier van werken. Bij lean werken verloopt het proces zo efficiënt mogelijk en met zo min mogelijk ‘afval’. Veel bedrijven in de maakindustrie hebben deze manier van werken geadopteerd en hebben ‘lean’ werken hoog in het vaandel staan. Immers: hoe effectiever men te werk gaat, hoe minder tijd en geld men kwijt is aan randzaken. Noem het stroomlijning; hoe gestroomlijnder een auto is, hoe minder weerstand de auto heeft van de lucht. En als een auto minder weerstand heeft, kost het minder brandstof om tot een bepaalde snelheid te komen. Grote, vierkante bakken van vroeger hadden veel meer nodig om op snelheid te komen, terwijl de auto’s van nu ontwikkeld worden met een windtunnel. Deze manier van werken wordt ook meer en meer toegepast in het bedrijfsleven. Soepeler, efficiënter werken zorgt voor veel meer productiviteit. En daar weten ze in de maakindustrie alles van.

Voorbeeld
We helpen bedrijven dan ook graag om deze stroomlijning te bereiken en een goed voorbeeld van een succes op dit gebied, is de samenwerking met Biddle. Over maakindustrie gesproken: Biddle is een enorme speler op het gebied van zogenaamde ‘klimaatoplossingen’ en is een groot aanhanger van een ‘leane’ bedrijfsvoering. In samenwerking met Sterc hebben we toen een zogenaamde ‘brochuretool’ opgezet. Een programma, waarmee vertegenwoordigers over de hele wereld hun eigen gepersonaliseerde, relevante brochures in een handomdraai kunnen opstellen. Het bleek een succes van jewelste. Niet alleen waren de vertegenwoordigers bovengemiddeld verguld met de nieuwe manier van werken, de Return On Investment (ROI) van Biddle kwam in zeven maanden. Zeven maanden nadat de tool het levenslicht zag, had Biddle de investering terugverdiend. En daar bleef het niet bij, want de tool is inmiddels al een behoorlijke tijd in gebruik en nog iedere dag worden daar zoete vruchten van geplukt. Overigens schreven we een complete case over onze samenwerking met Biddle.

Noest
Wat we leren in de maakindustrie, passen we ook toe op onze eigen werkvloer. Efficiënt werken, zo min mogelijk randzaken en natuurlijk het samen creëren van buitengewoon resultaat. Geïnspireerd door de noeste werkers in de smidse, die we zo graag eren tijdens een mooie fotoshoot.

Wil je weten of onze methode ook goed werkt voor jouw onderneming? Neem dan contact met ons op en laten we eens in gesprek gaan.