Pagerank behouden

 

Misschien wist je het niet, maar wanneer je een pagina wijzigt van bijvoorbeeld www.uwsite.nl/pagina-titel naar www.uwsite.nl/mooiere-pagina-titel, dan ben je de hele zoekmachine ranking kwijt. Voor altijd kwijt!

Het “Voor altijd kwijt”-gedeelte is niet helemaal waar. Je kunt er namelijk voor zorgen dat de pagerank behouden blijft. Dit kun je doen middels een zogenaamde 301-redirect. 301 is een statuscode en betekent “Moved permanently”. Elke pagina heeft een statuscode.

Normale’ pagina’s hebben een statuscode in de 200-reeks, waar statuscode 200 het meeste wordt gebruikt. Een andere statuscode die je misschien wel kent, is 404. Dit betekent dat een pagina niet gevonden kan worden.

 Ook zoekmachines lezen deze statuscodes in. U kunt dus middels de 301-statuscodes aangeven dat een pagina is ‘verhuisd’. We gaan het voorbeeld van hierboven uitleggen.

 www.uwsite.nl/pagina-titel wordt verhuist naar www.uwsite.nl/mooiere-pagina-titel

Op www.uwsite.nl/pagina-title moet dan middels een 301-statuscode worden aangegeven dat deze pagina is verhuisd naar www.uwsite.nl/mooiere-pagina-titel

 Dit kan met de volgende php code:

 <?php header(“Location: http://www.uwsite.nl/mooiere-pagina-titel”, true, 301); ?>

 In ons huis-CMS kan dit met een snippet die wij voor je kunnen aanmaken die dit alles vergemakkelijkt. Je hoeft dan alleen het volgende stukje code (zonder de x'en) in de document-inhoud van het verhuisde document te typen:

 [x[301? &url=`http://www.uwsite.nl/mooiere-pagina-titel`]x]

Het kan overigens enkele dagen/weken duren voordat de pagerank meeverhuisd is.