Moeten we vrezen voor The Grid?

The Grid, heet het. Een programma dat door middel van artificiële intelligentie (AI) websites zou moeten kunnen bouwen. De toekomst van het internet, waar iedereen zijn eigen kleine territoriumpje heeft, zonder dat hiervoor designers ingehuurd moeten worden. Klinkt interessant, maar werkt het ook? In het kader van Future Friday onderwierpen we het eens aan een test.

Gelikt
Veel gelikter worden ze niet gemaakt, hoor. Het filmpje waarmee The Grid zichzelf aanprijst, vinkt alle hokjes aan die anno 2016 aangevinkt moéten worden. Hipster-voice over, mooi filtertje en een duidelijk platform voor het individualistische karakter. Ieder z’n plekje op het internet, allemaal mooi volautomatisch. Voeg je content toe en The Grid zorgt er zelf voor dat alles keurig z’n plekje vindt, dat het thema van de website zich mooi schikt naar de foto’s en dat je er amper omkijken naar hebt.


Zorgen?
Onze Sterce oren spitsten zich natuurlijk direct bij het horen van zulk nieuws. Ten eerste omdat we altijd op de hoogte willen blijven van wat er speelt in de online achtertuin, ten tweede omdat dit wel iets zou kunnen betekenen voor het werk van de gemiddelde programmeur. Moeten we ons zorgen gaan maken?

Zelf aan de slag
Om een goed antwoord te krijgen op deze vraag, is enige research vereist. Simpelweg afgaan op een fraai filmpje, gecombineerd met een marketingstrategie die zelfs bij de meest nukkige developer toch een klein vuurtje onder de voeten doet branden, is niet genoeg. Ondergedompeld worden in datgene wat er aangeboden wordt, dat is wat er voor nodig om een goed beeld te krijgen van wat The Grid allemaal te bieden heeft.

Structuur
In het kader van Future Friday, waarbij we onze vrijdagmiddagen volledig inrichten op innovatie, doken we er eens in. En om maar gelijk even met een teleurstelling te beginnen: echt vlekkeloos verloopt het proces bepaald nog niet. Bepaalde opdrachten worden niet goed begrepen of uitgevoerd. Een groter probleem, is dat er achter de schermen geen duidelijke feedback of structuur te vinden is. Dit zijn we immers zeer gewend bij conventionele Content Management Systemen en dat is er hier simpelweg niet bij.

Input
Dan het design van de website. Belangrijk om te benadrukken, is dat dit design volledig tot stand komt door het verwerken van jouw input. Je voert The Grid wat foto’s en tekst en vervolgens zorgt de AI ervoor dat dit een website oplevert. Echter: The Grid is geen ontwerper en kijkt niet naar het resultaat dat zijn handelen oplevert. Dat zorgt ervoor dat je meer dan eens met een soort allegaartje komt te zitten, dat nooit door de keuringsdienst van de gemiddelde programmeur was gekomen.

Kleurenthema’s
Een interessante feature is de mogelijkheid om een kleurenpalet, noem het een thema, in te stellen, door een afbeelding te uploaden. The Grid genereert op basis van deze afbeelding vervolgens het kleurenthema voor de gehele website. Het is een optie die prachtig kan werken, maar bij het gebruik maken van AI gaat alles dus volautomatisch. Er kijkt geen menselijk oog naar. Dat zorgt ervoor dat willekeur op de loer ligt. Zoals we ondervonden bij ons eigen project: één afbeelding met een ietwat roze tint, zorgde voor een compleet roze website. Niet ideaal.

Content toevoegen
Het toevoegen van content aan een pagina van The Grid is overigens bijzonder simpel gehouden. Hier geen uitgebreide mogelijkheden tot een schat aan fraaie opties, maar een blanco pagina waar titel, tekst, afbeelding en een link in toegevoegd kan worden. Deze bijzonder simpele opzet maakt het zelfs voor de grootste digibeet kinderlijk eenvoudig om zijn of haar content toe te voegen. Ook het toevoegen van een YouTube-video, of een SoundCloud-bestand wordt zo simpel mogelijk gehouden. Een klikje met de rechter muisknop, opslaan als Draft en toevoegen aan The Grid. Meer is het niet. Deze versimpeling is natuurlijk een bijzonder waardevol onderdeel. Het maakt de drempel laag en het werken prettig.Hoe goed ben je zelf?
Het werkt dus gemakkelijk, maar het feit dat je met AI aan de slag bent, heeft absoluut nadelen. Dus dan de vraag: moeten programmeurs zich nu zorgen gaan maken? Wel, het systeem levert soms best een aardige website op, maar voor ontwikkelaars die bedreven zijn in hun vak en oog hebben voor wat wel en niet werkt, is dit geen concurrent. Zoals webdesignerdepot.com al beschreef: de mate waarin The Grid je nerveus maakt, hangt vooral af van je eigen kwaliteiten. Als je er een ‘u vraagt, wij draaien’-achtige werkwijze op na houdt, kan The Grid zich wel meten met je kunsten. Maar zodra je volgens een eigen visie werkt, valt deze bedreiging weg.

Mensenogen
The Grid denkt niet met je mee en geeft geen adviezen. En dat is logisch, want het is geen mens. Artificiële intelligentie leeft puur van de input die het binnen krijgt en de slimmigheden waarmee het geprogrammeerd is. En dat kan, zoals we zeiden, zeker leuke dingen opleveren die voor één of meer particulieren best geschikt zouden kunnen zijn. Maar zeker als een bedrijf bediend moet worden en als er een daadwerkelijke strategie aan vast zit, zijn mensenogen vereist.

Conclusie
Dus wat maken we nu van The Grid? Allereerst is het gewoon een tof en duidelijk concept. Iedereen kan dankzij AI een fraaie website maken, zo wordt verteld. Als je echter het resultaat van je werk naast de voorbeelden in de video legt, valt dit erg tegen. Het is duidelijk dat The Grid momenteel nog erg in de kinderschoenen staat en dat het nog een lange weg te gaan heeft, wil het deze schoenen ontgroeien. Het zal ongetwijfeld veel verder verbeterd worden en de punten van kritiek die we nu hebben, zullen ook zeker een antwoord krijgen, maar voor nu komt The Grid nog absoluut niet in de buurt van mensenwerk.