Milieuvriendelijk papier

 

Het milieu, de ozonlaag, global warming; iedereen houdt zich ermee bezig. De term verantwoord ondernemen komt naar boven bij ondernemers, organisaties, gemeentes en overheidsinstellingen. Maar wat houdt het nu concreet in?

Verantwoord ondernemen heeft niet alleen met milieu te maken maar ook met de normen en waarden van een organisatie, maatschappelijke verantwoordelijkheid en maatschappelijke betrokkenheid.

We spraken met Erik van papiergroothandel ModoVanGelder. Zij richten zich momenteel voornamelijk op het milieuvriendelijke aspect van verantwoord ondernemen. Zo blijkt dat bij de keuze van papier ook stil gestaan kan worden. Dit is misschien niet zo voor de handliggend als u denkt.

Je hebt papier zonder chloor, gehalogeneerde bleekmiddelen of optische witmakers. Sommig papier wordt geheel van gerecycled papier gemaakt. Dan heb je ook nog eens verschillende keurmerken: Milieukeur, De Blauwe Engel, De Zwaan en het FSC keurmerk. Het FSC is het meest bekende keurmerk, maar naast het FSC heb je ook nog het PEFC. Dit is een Europees keurmerk die nog veel verder gaat met de controle op milieuvriendelijke productie. Zo is het belangrijk dat alle fabrieken energiezuinig zijn, het transport zo groen mogelijk is en er geen chemicaliën en milieubelastende materialen zijn gebruikt.

Dit keurmerk zorgt dat het hele traject van productie zo milieuvriendelijk mogelijk is. Nu hoor ik je denken “dat is allemaal leuk en aardig, maar zoveel geld heb ik nu ook weer niet over voor het milieu”. Dit is gelukkig niet van toepassing. Het papier is dan misschien een stukje duurder, maar de kosten van papier zijn zo klein dat ze wel te overzien zijn.

“Waarom heb ik nog nooit van PEFC gehoord?” Dat is inderdaad jammer. De marketing van NSF is velen malen beter en het merk staat sterker in de markt. Misschien moeten ze eens contact met ons opnemen, wellicht dat wij iets voor hun kunnen betekenen.