Internet Explorer 8

 

Het is alweer een dikke week geleden dat Microsoft zijn nieuwe browser lanceerde. 19 maart kwam de definitieve versie van Internet Explorer 8 (IE8) uit. De browser die tegenwoordig in Nederland door zo´n 80% van de internetters gebruikt wordt. IE8 biedt ten opzichten van zijn voorgangers verschillende nieuwe functies. Gaat Microsoft nu de strijd aan met zijn concurrenten Firefox, Chrome en Opera?

De nieuwe functies zijn onder andere:

  • Meer beveiliging tegen virussen.
  • Mogelijkheid om te surfen op het internet zonder dat de geschiedenis wordt opgeslagen. Dit zorgt voor browsen met meer privacy op bijvoorbeeld een gedeelde computer.
  • Mogelijkheid om vooraf zelf gekozen webpagina’s (webslices) sneller te bekijken. Een webslice geeft wijzigingen op de ‘webslice gemarkeerde webpagina’ aan in de favorietenbalk van Internet Explorer. Een webslice vertoont enige gelijkenis met RSS.
  • Zoekmogelijkheid in de adresbalk
  • Elk tabblad wordt als nieuw proces geopend. Dit zorgt ervoor dat als een internetsite de browser laat crashen, alleen dit tabblad crasht en niet alle vensters meecrashen.
  • Opties (zoals screenshots of links naar pagina´s met meer informatie) zelf eenvoudig kunnen toevoegen aan het rechtsklikmenu. Het is nu makkelijk om zelf diensten weg te halen en toe te voegen. .
  • Biedt betere ondersteuning voor webstandaarden, waardoor het voor webdevelopers (waaronder Sterc) makkelijker wordt om webpagina´s te ontwikkelen.

Een kanttekening bij het laatste punt is dat IE8 nu voorrang geeft aan webstandaarden boven de eigen gemaakte regels, die eerdere versies van Internet Explorer wel hanteerden. Dit betekent dat websites die nu alleen voor Internet Explorer 7 en eerder versies geschikt zijn in de problemen kunnen komen (en dat zijn er ontzettend veel). Om dit op te vangen biedt IE8 een modus die bij onregelmatigheden websites alsnog weergeeft volgens de regels van Internet Explorer 7. Het geeft de makers van deze websites tijd om de sites te herzien.