Innovatiehuis komt in Rabobank Buitenpost


In het Innovatiehuis komen ondernemers van diverse pluimage én die willen innoveren bij elkaar onder één dak. Het gaat vooral om startende bedrijven en bedrijven die een nieuw bedrijfsonderdeel willen opzetten. Door zich vlakbij elkaar te vestigen, moet het onderkomen een broedplaats vormen voor meer bedrijvigheid in de regio Noordoost-Fryslân en het Groninger Westerkwartier.

Het project is een initiatief van Henk Everts met zijn bedrijf Denkgenoten uit Surhuisterveen (oud-eigenaar van internetbedrijf Tsjil en later Speak) en is nu een samenwerking van de gemeente Achtkarspelen, Rabobank Burgum De Lauwers, Denkgenoten, DVEN Accountants Adviesgroep en Sterc Internet & Marketing. Stichting Innovatiehuis Lauwersdelta is op zoek naar meer partners uit Noordoost-Fryslân en het Westerkwartier die mee willen doen. Deze partners kunnen ook een rol vervullen in het adviseren van de bedrijven die werkelijk intrek nemen in het gebouw. Het Innovatiehuis is opgezet naar een voorbeeld in Denemarken.

Eerder dit jaar ontving het initiatief bijna vijftigduizend euro subsidie van de provincie. Afgelopen week werd bekend dat ook de gemeente Achtkarspelen voor drie jaar steun verleent met jaarlijks negenduizend euro.

Tientallen banen

De verwachting is dat door de intensieve samenwerking tussen bedrijven in het Innovatiehuis er in drie jaar minimaal veertig banen worden gecreëerd en honderd banen in de regio. Na de overdracht van het pand op 1 december gaan de deuren van het Innovatiehuis naar verwachting op 1 februari volgend jaar open.

In de komende maanden wordt duidelijk welke partijen er ook werkelijk komen in het gebouw. Intussen hebben meerdere partijen al gezegd mee te doen. Ook adviseurs (bijvoorbeeld op het gebied van wetgeving, fiscale diensten en promotie) zijn aanwezig om startende bedrijven mee op weg te helpen. In ieder geval laten de samenwerkingspartners zich zien in het Innovatiehuis. Deelnemers betalen maandelijks een bedrag aan de stichting.

Everts denkt dat er in ieder geval mogelijkheden liggen voor bedrijven die zich richten op duurzaamheid en gezondheid. ,,Healthy Ageing is zo’n onderwerp”, zei hij bij de eerdere presentatie van de plannen. ,,Producten op de markt brengen om mensen langer thuis te kunnen laten wonen en meer zorg te bieden.”

Met het initiatief komen er naar verwachting ook meer kansen voor mensen die nu buiten het arbeidsproces zijn geraakt. Voor de gemeente biedt het Innovatiehuis dan ook een extra mogelijkheid om meer werkgelegenheid te creëren.

Bron: Friesch Dagblad