Happiness en Innoveren bij TEDx Fryslân

Op 17 september was het dan eindelijk zover: de tweede editie van TEDx Fryslân! Work Hard, Play Hard. Tijd om te ontdekken dat door spelen en geluk (play) het 'niets' van hard werken uiteindelijk resulteert in het 'iets'. Waardeschepping door te spelen. Ja, innoveren is leuk! De dag was gevuld met geweldige talks in de categorieën Lifestyle, Innovation, Culture en Education. Benieuwd naar wat ons opgevallen is en wat wij er als organisatie mee gaan doen?

Lifestyle

Arjen Banach trapte de dag af met zijn talk over hoe je gelukkig wordt tijdens het blijven van de beste versie van jezelf. Geluk is een middel, niet een doel. Met zijn kijk op positiviteit inspireerde hij door uit te leggen hoe wij allemaal positiever in het leven kunnen staan, dit te kunnen doorvertalen naar ons werk en uiteindelijk te doen wat ons energie geeft. Denk bijvoorbeeld twee concrete tips voor positiviteit.

 

  • Sta een minuut eerder op en visualiseer de positieve dingen die deze dag gaan brengen. Zo krijg niet alleen een beter overzicht op de leuke dingen die gaan komen, maar zorg je er ook voor dat je het perspectief veranderd met een positieve focus.
  • Zijn tweede tip is bij velen bekend, maar wordt veel te weinig toegepast: het verspreiden van positiviteit. Hoe vaak geef jij mensen om je heen een oprecht compliment? Waarschijnlijk niet zo heel vaak. Arjen benadrukte dit door een gast uit het publiek het podium op te roepen en zonder dat zij het wist het hele publiek luid te laten applaudiseren met als gevolg een glimlach en enigszins ongemakkelijk gevoel bij de vrouw in kwestie. Maar dat was niet alles. Belangrijker bleek dat het gevoel dat als applaudiserende jezelf ook een boost geeft van blijdschap. Kortom, geef eens complimenten voor al die toffe dingen die mensen om je heen doen! Dat maakt jezelf en de persoon een stuk gelukkiger. 

 

Het oplossen van twee maatschappelijke problemen door lifestyle

Daisy Scholte besprak met als leidraad haar boek 'Koken met restjes is leuk!' het maatschappelijke probleem van het weggooien van voedsel en gaf hiervoor tips over hoe je dit het beste kunt voorkomen: een prachtig voorbeeld van betrokkenheid bij mens en milieu.

Ook Katherina Martin Abello richtte zich op mensen met mentale problemen en de online programma's die ontwikkeld zijn om deze mensen te helpen van hun problemen af te komen. Een zwaar onderwerp, maar duidelijk uit haar talk werd wel dat het probleem groter is dan de meesten denken. Een echte eye-opener met een mooie slotzin: Life is not worth waiting the storm to pass, but to dance in the rain. 

 

Innovation

Na de talks in innovatie is mij de 'I fucked up'-kaart het beste bijgebleven. Komt dat door het taalgebruik of door de boodschap? Ik kan je verzekeren dat dat vooral door het tweede komt. Alexandre Jansen inspireerde met een nieuwe kijk op innovatie: het gaat om gepassioneerde mensen, niet om heldere ideeën. In zijn talk betoogde hij dat veel bedrijven tegenwoordig immuun zijn voor innovatie. Dit wordt deels gevormd door een 'failure-is-not-an-option'-cultuur en korte termijn succesfactoren. Hoe zorg je er dan voor dat er wel geïnnoveerd wordt? Een simpele schakeling in perspectief! Zet passie boven vaardigheden, ontwikkel een veilige omgeving voor denkers en gebruik de 'I fucked up'-kaart. Gepassioneerde mensen zijn veel effectiever, zeker in een cultuur waar passie en innovatie geprezen wordt.

De IFU-kaart is simpel: wanneer een collega binnen een jaar niet gebruikmaakt van deze kaart, wordt hij of zij ontslagen. Dit zorgt ervoor dat we met z'n allen zoeken naar nieuwe oplossingen, die wel eens heel gek en riskant kunnen zijn. Lukken al die gekke en riskante projecten? Maak het nog gekker en riskanter. Een inspirerend experiment, dachten wij zo :)

Power to the People & Moppadop

Power to the people en het samenwerken om energie 'off the grid' te krijgen is waar Stef van der Ziel zich groot voor maakte tijdens zijn fascinerende talk. Gamedesigner Jop Wielens gaf het publiek een kijkje in de keuken van zijn kindergame Moppadop. Hoe ontstond het idee, hoe verliep het gehele proces en gaf daar vooral een leuke persoonlijke twist aan met zijn dochter die hem hielp in zijn zoektocht naar de juiste formule. De app is niet geslaagd zoals gehoopt, maar met het enthousiasme van Jop zie je heel duidelijk dat passie zorgt voor innovatie. 

 

Culture

Maak propjes van de a4'tjes onder je stoel en zoek iemand uit waarop je je propjes richt. Ennnn.... GOOI! Zo begon Eric de Groot zijn talk over zijn doel om oersaaie meetings te veranderen in effectieve meetings waarvan iedereen blij wordt. Zijn geheim? Kijk naar de cultuur van de organisatie en pas daarop je meeting aan. Tijdens het gooien van de propjes waren we weer even scholieren op de middelbare school - een situatie die wij herkennen en waarderen. Die sfeer zorgt ervoor dat wij ons beter op ons gemak voelen en effectiever kunnen deelnemen aan al die meetings.

Een mooi voorbeeld dat hij gaf ging over een sessie in Rusland - bekend om een gereserveerde houding. De meetings waren niet interactief. Na te achterhalen in welke situatie Russen wel voluit met elkaar praten kwam hij erachter dat het Vodka-ritueel daar de uitgesproken situatie voor was. Met een korte speech en een shotje Vodka ontstond een interactieve meeting: volop effectief. 

 

Welcome to the village

Sjoerd Bootsma liet zien hoe je een festival als 'Welcome to the village' kunt organiseren en hoe hij ervoor heeft gezorgd dat dit een broedplaats is voor innovaties en het kunnen experimenteren met al die innovaties op hetzelfde festival. Zo gaf hij het voorbeeld van een kartonnen tent. Alle tentjes worden gewoon achtergelaten op het terrein en zorgen voor een zware belasting voor het milieu. Dus waarom ontwerp je dan geen tent die makkelijk afbreekbaar is en verantwoord? Op het festival wordt vervolgens onderzocht in hoeverre dit mogelijk is, hoeveel mensen er aan mee willen doen en vooral of het een echte marktwaarde heeft. Een interessant verhaal waarin verschillende disciplines samenkomen.

Klankmeditatie

Het kopje cultuur werd afgesloten door Jennifer Ann Fritts. Zij inspireerde het hele publiek om na te denken over meditatie, mantra's en legde uit hoe je invloed kunt hebben op je chakra's. Een prachtig spiritueel verhaal dat afgesloten werd door een prachtige klankmeditatie waarin cellist Charles Belfor, Jennifer Ann als gitarist en zangeres een klank produceerden waar iedereen helemaal zen van werd. 

Education

De dag werd afgesloten door een reeks talks die educatie als focus hadden. Geesje Duursma trapte af met een talk over haar autistische zoon en hoe slecht het onderwijs daarop in kan spelen en kwam met verrassende inzichten over hoe het wel moet om ook deze mensen een kans te geven hun inspiratie en kennis door te geven aan anderen. Een mooi verhaal over de acceptatie van haar zoon en wat hij kan betekenen voor de wereld.

Frysklab

Aansluitend besprak Jeroen de Boer zijn uitdaging om van bibliotheken weer iets te maken waar iedereen graag heen wil gaan. Zoals het vroeger was, maar dan op een nieuwe manier. Met zijn Frysklab wist hij mensen te enthousiasmeren in een busje om te leren over allerlei dingen die je vroeger zou leren bij een bezoekje aan de bibliotheek. Een sterk verhaal met een prachtig doel.

Serious gaming

De afsluiter van de dag - Tim Laning - sprak over serious gaming. Van belang was het onderscheid tussen serious gaming en gamification. Hij bekritiseerde het gemak waar velen mee praten als ze het over gamification hebben. Het mag nooit de bedoeling zijn om het 'even toe te voegen'  aan je product of dienst. Met serious gaming helpt hij onder andere kinderen die een ongeluk hebben gehad bij het revalideren. Met échte achievements en regels maakt dat echt het verschil. 

 

Hoe bij Sterc?

Direct na deze geweldige editie van TEDx Fryslân zijn we van start gegaan met de meest inspirerende talks. Zo waren Happiness en Innovatie de basis van onze enorm geslaagde Future Friday waarin wij keken naar hoe onze eigen passie en geluk ervoor zorgen dat we nog innovatiever kunnen zijn en bespraken. Dit werd gekoppeld aan kennisvraagstukken vanuit filosofen als Plato, Descartes en Humes.

Een sessie waarin wij werden uitgedaagd om oude filosofische vragen door te vertalen naar de toekomst van een internetbureau en welke rol geluk daarin speelt. Bovendien zien wij veel waarde in de 'I fucked up'-kaart en hebben we er inmiddels al heel wat op het bureau liggen. Wie weet gaan we binnenkort nog testen hoe meetings anders kunnen of hoe wij de leer van meditatie kunnen omarmen in het bedrijfsleven.

Genoeg food for thoughts, dus. Wij kunnen in ieder geval al niet meer wachten tot volgend jaar!