Google+ in zoekresultaten

 

Search, plus your world

Google zelf noemt het: 'search, plus your world'. De zoekmachine is geen zoekmachine meer die alleen inhoud begrijpt maar ook relaties tussen mensen. Daarvoor zijn er drie nieuwe functies:

Persoonlijke resultaten

Naast de traditionele zoekresultaten zie je nu ook resultaten vanuit je eigen kringen. Hierin is wel een duidelijk onderscheid gemaakt zodat het voor jou als gebruiker duidelijk is van wie het afkomstig is.

Een voorbeeld:

Je zoekt op Amsterdam. Naast de normale resultaten kun je nu ook foto's tegenkomen van vrienden die deze op Google+ hebben geplaatst. Of een update over een hotel waarin zij verbleven.

Profielen in search

Wanneer je zoekt op personen dan komt het Google+ profiel van deze persoon als eerste resultaat getoond. Ook in de autocomplete komt deze persoon als eerste aanbeveling. Dit geldt alleen voor mensen die zich al in jou kringen bevinden en zogenaamde 'prominenten'. Vanuit de zoekresultaten kun je prominenten ook direct toevoegen aan één van je kringen.

Mensen en pagina's

Bij iedere zoekopdracht die je doet krijg je vanaf nu ook mensen (Google+ profielen) en pagina's die verwant zijn aan je zoekopdracht als suggestie van Google. Het is nog niet duidelijk waarop deze suggesties worden gebasseerd.

Google+ profiel

Als gebruiker kun je (voorlopig) nog wel kiezen om bovenstaande functies aan of uit te zetten. Je kunt dit per zoekopdracht doen of standaard instellen. Om het te gebruiken heb je in ieder geval een Google+ profiel nodig. Maak hier je eigen Google+ profiel aan! Is Google+ helemaal nieuw voor je? Lees dan ons blog 'Wat is Google Plus' 

Google ziet ook dat we waarde hechten aan referenties en onze vragen sneller via een sociaal netwerk stellen zoals Twitter en Facebook. Het zoeken van informatie lijkt te worden vervangen door het vragen binnen het eigen netwerk.

De vraag is of we dit alles ook daadwerkelijk gaan gebruiken. Google zal ongetwijfeld zijn best doen ons te stimuleren het te gebruiken en zal ook goed monitoren hoe we het gebruiken.