Google brengt op-out uit voor Google Analytics

 

Google heeft vandaag aangekondigd een browser-based opt-out plugin aan te gaan bieden. Voor welke browser(s) is nog niet bekend. Deze opt-out gaat het mogelijk maken om niet meer getracked te worden door Google Analytics.

Nu begint Google de aankondiging met het vermelden van de enterprise-status van Google Analytics, maar als deze eigen opt-out het mogelijk maakt geen tracking meer plaats te laten vinden, dan ben je zo'n enterprise status snel weer kwijt. Veel data is niet meer correct en het zal niet meer mogelijk zijn om te zien waar je conversies vandaan komen...

Nu is Google Analytics natuurlijk bedoeld om trends weer te geven, maar ook de tendens van trends zijn dan verre van accuraat. Het is allemaal nog speculatie natuurlijk na deze ietwat vage aankondiging. Ook is het twijfelachtig dat de doorsnee internetgebruiker het gaat gebruiken en de hardcore internet gebruiker blokkeerde de Analytics cookie misschien al met Adblock plus in Firefox. Juist de hardcore internetgebruiker zal deze opt-out gaan gebruiken.

Om nog wat verder te speculeren... Misschien is het geen complete opt-out en worden adres gegevens alleen nog op land-niveau weergegeven en is het mogelijk om wat andere data niet meer door te geven, zoals browser-gegevens, OS, etc. Hier zet ik mijn geld dan maar op in. Ik moet er niet aan denken een ander pakket te gaan gebruiken.