Funnels & Flywheel

Funnels & Flywheel

Ontdek hoe jij geïnvesteerde energie opnieuw kunt inzetten

We kennen ze allemaal waarschijnlijk wel: funnels. De trechter waar iemand doorheen gaat; van het leren kennen van je merk tot aan heuse merkambassadeurs. Maar wat nou als je de funnel bedrijfsbreed kunt toepassen, en geïnvesteerde energie kunt recyclen? Daar vertellen we jou graag meer over, lees nu dit blog over funnels en flywheel!


Funnels

Funnels kennen we waarschijnlijk allemaal wel. De trechters waardoor we onze bezoekers tot klanten of zelfs ware ambassadeurs van je merk laten bekronen. Zoals elke trechter begin je groot, er zijn veel mensen die bekend zijn met je merk. Elke fase wordt deze grote groep mensen weer een stukje kleiner, tot je maar een handjevol mensen hebt die bij je wilt kopen en nog een kleinere groep mensen die herhaaldelijk bij je blijft kopen.


Toch richten funnels zich zeker niet alleen op het binnenhalen van leads om deze om te zetten in klanten. Bij Sterc maken we gebruik van de branding, leads, sales, service en recruitment funnel.

Funnels Sterc

Met deze funnels richt je je dus niet alleen op het binnenhalen van nieuwe leads, maar ook op de branding van je bedrijf, het vinden van nieuwe medewerkers en het verbeteren van je service. Elke funnel richt zich dus op een specifiek doel van jouw strategie. Funnels zijn daarom ook een essentieel onderdeel van ons strategische Sterc model.


Wil je aan de slag gaan met jouw strategie? Download dan nu het Sterc model en kom in vier stappen tot jouw online strategie. 

Flywheel HubSpot

Flywheel

Het grootste nadeel van de funnel is alleen het einde van de funnel. Heel leuk dat je een nieuwe klant of medewerker hebt ‘binnengehaald’, maar wat doe je daarna? En dat is waarvoor HubSpot het flywheel in het leven heeft geroepen. Hiermee laat je leads niet alleen klanten worden, maar zorg je ervoor dat ze betrokken blijven bij je merk. Je brengt ze na de sales fase nog een stapje verder. Namelijk naar de delight-fase. Een fase waarin je de klant constant opnieuw blijft helpen, nieuwe projecten met ze opstart en een continue samenwerking met hen aangaat.


Force & Friction

Het flywheel kan ook aangedreven en tegengehouden worden. Het aandrijven van het flywheel gebeurt door de energie, de ‘force’, die je in je activiteiten naar leads en klanten toe erin zet. Denk hierbij aan het geven van events, versturen van nieuwsbrieven, het hebben van een live chat, of iets heel anders. Als wat jou en jouw klant verder helpt, wordt gezien als force.

Echter zijn er ook dingen die het flywheel tegenwerken, friction. Friction krijg je wanneer bepaalde dingen jouw klant of lead niet helpen. Denk hierbij aan een website die niet mobielvriendelijk is of heel erg traag, advertenties die totaal niet inspelen op de klant z’n behoefte of lange formulieren die je moet invullen om iets te krijgen. Friction is dus iets wat jij zoveel mogelijk moet voorkomen, om jouw klant zoveel mogelijk te kunnen helpen en het flywheel zo hard mogelijk te laten draaien.


Een continue samenwerking

Doordat je met het flywheel continu leads binnenhaalt, hen tot klanten bewerkt en vervolgens je klanten continu blijft helpen, is het flywheel bedrijfsbreed te gebruiken. Net als onze Sterce funnels zich niet alleen op sales richten, maar ook op bijvoorbeeld service en recruitment, werk je met HubSpot’s flywheel met alle afdelingen samen. Deze samenwerking zal er uiteindelijk voor zorgen dat jij je klant zo goed mogelijk helpt. En dat is waar inbound marketing om draait.

Zo kun je de klant bijvoorbeeld helpen met een chatbot, die de bezoekers van je website snel naar de juiste pagina's leidt, of eenvoudig een ticket aanmaakt. In HubSpot kun je zelfs meeting links zoals hierboven aanmaken en deze op jouw website of in de mail zetten, waardoor jouw prospects en klanten makkelijker dan ooit een afspraak met jou kunnen inplannen door alleen de data beschikbaar te stellen die jij kunt. Je hoeft nooit meer heen en weer te e-mailen - tot ergenis van beide kanten - en maakt het gemakkelijk om met jou in contact te komen. Of laat een pop-up in het scherm verschijnen, waarmee je de bezoekers van je website in slechts een paar kliks laat komen tot die waardevolle content.


En dat is hoe je met het flywheel je gebruikte energie kunt recyclen om de mensen die door je hele funnel zijn gegaan te blijven helpen. Zo zorg je ervoor dat klanten geholpen blijven worden, en in de delight-fase hen tot ware evangelisten maakt. Meer over de verschillende fases van de klantreis en over de buyer’s journey ontdek je in onze volgende blog over de customer journey!

X

Jouw funnels bepalen?

Met ons vernieuwde Sterce model ga je aan de slag met funnels, focusdoelgroepen, KPI's en veel meer! Kom in vier stappen tot jouw digitale strategie.

Download Sterce model

Sterc Model download
X