Feanster Kelvin de Ruiter absolute winnaar Stercste man van Friesland

 

Alsof het gehaktballetjes zijn, zo brengt hij de zware kogels omhoog. In een ommezien tilt Kelvin de Ruiter de vijf betonnen gevaarten van respectievelijk 110, 120, 130, 150 en 170 kilogram bovenop de kast. De 24-jarige Feanster was zaterdagmiddag de absolute winnaar van het evenement Stercste man van Friesland. 

Voor de vierde keer neemt  Sterc het initiatief voor Stercste man in Surhuisterveen. Eerder is in Surhuisterveen gestreden om de Stercste junior van Nederland en Stercste man van Noord-Friesland. “Absoluut hoogtepunt in deze rij was vorig jaar sterkste man van Nederland”, blikt Hendrik Jan Hofstede van Sterc terug. “Dit was heel groots opgezet en is ook op RTL7 uitgezonden.”

Ook deze vierde editie van Stercste man is georganiseerd in samenwerking met de vereniging voor handel en industrie (H&I) van Surhuisterveen. “It is in geweldich sportyf barren en wy binnen d'r grutsk op dat dit evenemint yn ús gemeente hâlden wurdt”, zo sprak wethouder Marten van der Veen van de gemeente Achtkarspelen bij de prijsuitreiking. “Ek fyn ik it moai dat de haadpriis yn Surhústerfean bliuwt.”

De Stercste man van Friesland is een open kampioenschap met onderdelen als vrachtwagen trekken, wheelflip, stones en timberwalk waar tien deelnemers uit heel Nederland aan meedoen. De Ruiter – die vorige week ook al de titel sterkste man van Groningen op zijn naam zette – blijkt hierin oppermachtig en is dan ook in Surhuisterveen de absolute winnaar.

Bij het onderdeel timberwalk moeten de krachtpatsers zo veel mogelijk afstand overbruggen met in iedere hand een boomstam van honderd kilo. Hierbij betrekt presentator en spelleider Wout Zijlstra – die als voormalig Nederlands kampioen wel weet hoe zwaar dit is – het publiek om een poging te wagen. Er zijn slechts drie Feansters die met veel moeite niet verder dan zo'n vijf meter komen. Meedoen aan dit soort uitdagingen kan blijkbaar niet zonder enige training.

A- Klasse

  1. Kelvin de Ruiter, 42 punten
  2. Bas van der Molen, 34 punten
  3. Randolf Pander, 31 punten

B-Klasse

  1. Rene Verburg, 30 punten
  2. Martijn de Jong, 27 punten
  3. Johan Peperkamp, 24 punten
  4. Jan Muurman 21 punten
  5. Gerwin de Haas, 18,5 punten
  6. Klaas Liemburg, 14 punten
  7. Ricardo Schluter, 12 punten

Tekst en beeld: Dick Kooy.