Een roadmap voor MODX

Het aansturen van een internationale community is geen eenvoudige taak, dat weten we bij MODX maar al te goed. Fraaie ideeën volgen elkaar in hoog tempo op, ontwikkelingen gaan soms bijzonder snel en het is vaak moeilijk om hier een goede lijn in te creëren. Maar die lijn gaat er komen, want per direct wordt het MODX Advisory Board opgericht. Dankzij dit Advisory Board wordt er nu een duidelijke structuur aangebracht in de processen binnen MODX en ontstaat er dankzij de zogenaamde roadmap een heldere toekomstvisie.

Sturing
Als Sterc hebben we al sinds jaar en dag een belangrijke rol in de ontwikkeling van MODX. Dat betekent dat we nauw betrokken zijn bij de internationale MODX community, die regelmatig bijeen komt om de koppen bij elkaar te steken. Tijdens de MODX meetup in München, afgelopen november, werd besloten om dit meer sturing te gaan geven. Het plan werd verder uitgebreid in het Wit-Russische Minsk, waarna er een breed draagvlak binnen de MODX-gemeenschap bestond voor een zogenaamde Advisory Board.

Roadmap
Een Advisory Board adviseert niet alleen MODX, maar ook de community die hieraan werkt. De complete community kan nu ideeën aanvoeren op een centraal punt, die vervolgens door het Advisory Board getoetst zullen worden. Het Advisory Board betekent dat iedereen nu weet waar hij of zij met zijn of haar creativiteit terecht kan. Ook zorgt het Board ervoor dat de focus binnen MODX meer op de gebruikers en usability komt te liggen. Het zwaartepunt lag tot nu toe vooral op backend development, maar dat gaat dus beter in balans komen.

Een Sterce voorzitter
Het Advisory Board is bijzonder goed nieuws voor MODX. Duidelijke sturing in het creatieve proces zorgt ervoor dat alle betrokkenen nu een duidelijk beeld hebben van wat er speelt, wat er komen gaat en wat de vruchten van hun inspanningen zijn. Sterc neemt hierin natuurlijk zijn verantwoordelijkheid en levert met Gauke Pieter Sietzema de ‘chairman’, de voorzitter van dit Advisory Board. Met Christian Seel - tevens een belangrijke speler binnen MODX met veel internationale ervaring - als vice-voorzitter, lijkt niets een fraaie toekomst meer in de weg te staan.

Structuur
Het Advisory Board van MODX bestaat uit twaalf leden van de MODX community en drie leden van MODX Leadership. Deze huidige opzet loopt zes maanden, waarna er gestemd gaat worden voor nieuwe leden, die vervolgens twaalf maanden hun positie behouden. De complete bezetting bestaat uit:

  • Maximaal 3 ‘contributors’, leden die veel (code) bijdragen aan het MODX project;
  • Maximaal 3 leden van bureaus, die websites ontwikkelen, veel klantencontact hebben en dus ook vanuit die hoek goede input hebben;
  • Maximal 3 ‘vendors’, verkopers van MODX-producten;
  • Maximaal 3 websitebouwers, freelancers of medewerkers van bureaus die dagelijks ontwikkelen met MODX.

Alle meetings zullen worden bijgewoond door de voorzitter en vice-voorzitter. Deze zullen verkozen worden door de leden van het Advisory Board.

‘Een geweldige ontwikkeling’
Volgens kersverse voorzitter Gauke Pieter Sietzema is de creatie van het Advisory Board zeer waardevol. “Het is een geweldige ontwikkeling voor MODX”, liet hij weten. “Al het enthousiasme van de internationale MODX community wordt nu gestructureerd en in goede banen geleid, waardoor we tot het best mogelijke eindproduct kunnen komen en alle MODX-gebruikers nog meer plezier zullen hebben van dit mooie CMS.”