Een bezoek aan Minsk: ‘When people start to contribute, they start to communicate’

De uitnodiging kwam in München. Daar troffen we de actieve Russische en Wit-Russische MODX-community, die ons vroeg om naar de MODX-meetup in Minsk te komen. Het was een aanbod waar we erg graag op ingingen, want de Russen en Wit-Russen leveren al sinds jaar en dag een uiterst waardevolle bijdrage aan ons zo gewaardeerde MODX-systeem. En een gastvrije, uitgestoken hand neem je aan. Sterc vertrok zodoende, in de personen van Henk Everts en Gauke Pieter Sietzema, naar de Wit-Russische hoofdstad voor een ontmoeting die ons nog lang zal heugen.

Een prachtige stad
Het eerste wat opvalt als je door Minsk loopt, is dat het absoluut niet lijkt op het stereotype beeld dat menig westerling van deze stad heeft. Minsk is niet een grijze betonmassa, maar een levendige, prachtige stad. In december zag het er al fraai uit, in de zomer moet het helemaal een plaatje zijn. Een rondleiding door de stad werd, direct na aankomst, verzorgd door communityleden Alexander ‘Sacha’ Katlou en Alena Talapila. Hun kennis van de stad verschafte ons gelijk al een mooi beeld van Minsk en betekende een warme binnenkomer in Wit-Rusland.Waarom Minsk?
Waarom eigenlijk Minsk? Wel, de uitnodiging volgde op een opmerkelijke lezing in München, van Ivan Klimchuk. Het was de eerste keer dat de Russische MODX-community zichzelf op deze manier presenteerde en het was een daverend succes. ‘Bruggen bouwen’ noemden we het destijds, en nog altijd. Een brug tussen oost en west en we wilden deze maar wat graag voorzien van wat extra funderingen, door ook zelf een stap te doen.

De lezingen
Het is een understatement om te zeggen dat er het nodige gebeurt binnen MODX. De community is constant in beweging en de (Wit-) Russische kant van deze community is hier voor een groot deel verantwoordelijk voor. De lezingen in Minsk werden gehouden in Balski, een incubator dat een fantastisch podium biedt voor open innovatie. En de lezingen die gehouden werden bevestigden alleen maar hoe MODX in beweging is. Een korte greep uit het aanbod:

Ivan Klimchuk was er natuurlijk weer bij en sprak over Gitify, een toolkit die het werken in MODX nog gebruiksvriendelijker maakt. ‘When people start to contribute, they start to communicate’, was het motto. Beter konden we het zelf niet zeggen en beter kon deze reis ook niet worden samengevat. In de afgelopen zomer is veel gewerkt aan Gitify, wat resulteerde in versie 1.0. Natuurlijk wordt er verder aan gewerkt, dus verwacht meer nieuws uit deze hoek in 2016.  Ook niet onvermeld, bleef de nieuwe residentie van Gitify’s hoofdontwikkelaar Mark Hamstra, ook goed bekend van Modmore, die sinds kort bij het kantoor van Sterc is ingetrokken en vanuit hier zijn activiteiten voortzet.

Vasily Naumkin, een Rus met een uitgesproken verhaal. Vasily, ook wel bekend als ‘Bezumkin’, kwam speciaal voor deze meetup vanuit Siberië met de trein en leverde een waardevolle bijdrage. Hij sprak onder andere over miniShop en de eisen van de klanten, die hebben geresulteerd in versie 2.5. Voor MiniShop liggen ook grote kansen buiten de Russische landsgrenzen.

Vitaly Doschenko is de eigenaar van SimpleDream, een soort Russische Sterc, die Modstore.pro ook in het Engels beschikbaar wil maken. Hierin wil Sterc een helpende hand bieden, door de Engelse vertaling voor een deel te bekostigen. Immers: Modstore is een zeer waardevolle toevoeging van MODX en hoe meer mensen hier gebruik van kunnen maken, hoe beter.

Handen en voeten
Vooraf werd gevreesd dat de taal een sta-in-de-weg zou zijn in de onderlinge communicatie, maar dat bleek alleszins mee te vallen. Natuurlijk, wanneer beide partijen spreken in een taal die ze niet volledig beheersen, is het soms even werken met handen en voeten. Maar dit bleek geen probleem, zeker niet tijdens de afsluiter in een mooie, ‘Duitse’ Bierstube in hartje Minsk. Hier werd nog tot in de kleine uurtjes aan de gebouwde bruggen gesleuteld, met een paar mooie, lokale pinten bier op tafel. En kwamen we er niet uit? Dan was onze tolk Alesja Serada er altijd nog om te helpen.Wisselwerking
Wat houden we over aan dit bezoek? Om te beginnen: nieuwe vrienden. Maar meer dan dat. De (Wit-) Russische community is van vitaal belang voor MODX en we zouden heel graag zien dat enkele leden van deze community ook eens naar Nederland komen. Om de cultuurverschillen te zien, om onze manier van werken op te snuiven en om elkaar nog beter te versterken. Samenwerking leidt tot betere communicatie, zoals Ivan het zo mooi kon verwoorden.