De passie van... Sipko Groefsema

Bij Sterc hebben we het woord ‘passie’ hoog in het vaandel staan. En dat is niet voor niets; passie creëert vaak iets moois. Iets waar je trots op bent. Iets waar je voor staat. Vanuit die overtuiging is Sterc ontstaan en zo werken we nog elke dag. Onze medewerkers hebben ondertussen ook hun eigen passie en in deze serie blogs nemen we deze graag wat meer onder de loep. In deze aflevering: de passie van Sipko.

Lead designer
Wie ooit bij Sterc op kantoor is geweest, weet wie Sipko Groefsema is. Het is de man met de baard, die als mede-oprichter en lead designer sinds het prilste begin betrokken is bij Sterc. In 2005 waren het Sipko en Hendrik Jan die via hun studie ontdekten dat ze een onderneming wilden beginnen, een ontdekking die uitgroeide tot Sterc en waar anno 2016 bijna dertig medewerkers de mooiste dingen creëren voor hun klanten.Het mooie aan deze serie blogs is, dat lang niet iedereen één duidelijke passie heeft klaarliggen, waar vervolgens een mooi verhaal over geschreven kan worden. Soms heeft iemand er tien, soms is het moeilijk om er ook maar eentje te bedenken. Hobby’s, tuurlijk. Maar een passie? Iets Waar je elke keer weer met een groot plezier je bed uit komt? Lastig genoeg om zoiets te bedenken en vervolgens aan het papier toe te vertrouwen.

Cliché
Bij Sipko kwam het ook niet vanzelf, al lag er eentje natuurlijk voor de hand. “Dat is natuurlijk wel een cliché, maar ik beleef al meer dan tien jaar ontzettend veel plezier aan m’n werk”, vertelt hij. “We zijn al die jaren geleden begonnen met een idee, iets relatief kleins, en om dat uit te zien groeien naar wat het nu is, is geweldig. Maar je werk als passie, daar is zo’n blog niet voor bedoeld natuurlijk.”

Verdiepen
“Weet je wat ik echt mooi vind? Om me volledig te verdiepen in een onderwerp dat op dat moment mijn interesse heeft. Neem fitness, een paar jaar geleden was ik daar heel veel mee bezig en verslond ik alles wat daarmee te maken had. En dat ging best ver; niet alleen uitzoeken welke oefeningen welk resultaat hadden, maar ook alles willen weten over voeding, type spiervezels, glucose, het zenuwstelsel, hormonen, aminozuren, noem het allemaal maar op. Ik las er alles over, keek zo veel mogelijk YouTube-filmpjes over fitness en wist op een gegeven moment zo’n beetje alles.”

Klassiekers
“Ik hou ook enorm van design, dat zal geen verrassing zijn met het oog op mijn functie binnen Sterc. En dan met name designklassiekers, zoals de Chuck Taylor All Stars, de Superstars van Adidas - ik merk dat ik als eerste sneakers opnoem, dus je kan wel zien dat ik ook wel de nodige liefde heb voor dit soort schoenen - en de Eames Lounge Chair ontwerpen die de tand des tijds doorstaan en nog altijd net zo relevant zijn als in het jaar dat ze ontworpen werden.”

Een goed verhaal
“Nou nog eentje dan: ik kan ook enorm geïnspireerd raken door bepaalde personen met een goed verhaal. Neem Gary Vaynerchuck, een Amerikaanse ondernemer met een geweldige blik op marketing. Volgens mij heb ik alles van hem wel gezien en gehoord. En net als met mijn liefde voor design, kunnen ook dit soort mensen mij ontzettend boeien. Het zorgt voor inspiratie en bekijken van iets in een ander licht.”