Sterc op de Dag van de Innovatie

Vorige week werd door de Kamer van Koophandel de Nationale dag van de Innovatie georganiseerd. Ik heb in Groningen mogen aansluiten. Een dag vol brainstormen, innovatieve bedrijven en inspirerende sessies. Zo was er een ‘huisKAMER’, een ‘brainstomKAMER’, een ‘belevingsKAMER’ en een ‘inspiratieKAMER’.

HuisKAMER

In de ‘huisKAMER’ werd een twee uur durende carrousel georganiseerd waarin diverse gasten vanuit het bedrijfsleven, onderwijs en overheid hun visie en ervaringen met de zaal konden delen. Hier zijn door Marcel Nieuwenweg (dagvoorzitter) en Janika Horvath (directeur landelijke dienstverlening van de Kamer van Koophandel) de uitkomsten van een onderzoek - 10 jaar MKB innovatie top 100 - met de aanwezigen gedeeld.

Met als belangrijke vraag: welke 10 tips, waar jij als ondernemer je voordeel mee kunt doen, neem je vandaag mee naar huis? Voor mij waren dit de volgende 10 tips:

  • Begin klein om vervolgens door te groeien;
  • Durf te mislukken;
  • Blijf om je heen kijken om continu innovatief te blijven, voor nieuwe en gedane innovaties;
  • Luister goed naar de behoeften van je klant;
  • Ga op zoek naar de kwaliteit en input van medewerkers;
  • Zorg voor een inspirerende omgeving;
  • Laat jezelf én je innovatie zien op een creatieve manier;
  • Spring in het diepe, durf je comfort zone te verlaten;
  • Denk in mogelijkheden, de kansen die belemmeringen bieden;
  • Ga eens gluren bij de buren ;-).

 

BrainstormKAMER

Van de ‘huisKAMER’ naar de ‘brainstormKAMER’. In deze kamer kon je samen met collega ondernemers interactief sparren over de door het publiek ingebrachte vraagstukken. Deze vraagstukken gingen voornamelijk over nieuwe kansen in je sector, organisatie of het inspelen op nieuwe markten.

Deze sparringsessies werden geleid door twee inspirators, Mark Hoogeboom en Klaas van der Berg.

BelevingsKAMER

Voor mij was de ‘belevingsKAMER’ veruit het meest interessante - en leukste - onderdeel van deze dag. In deze kamer, wat eigenlijk een plein was, lieten meer dan 50 bedrijven en organisaties hun innovaties zien en ervaren. Het was een inspirerende omgeving met een leuke dynamiek.

Veel van de aanwezige ondernemers gingen juist hier met elkaar in gesprek. Naast tal van bedrijven waren ook het TCNN (Technologie Centrum Noord Nederland), de Metaalunie en diverse hogescholen aanwezig.

InspiratieKAMER

In de inspiratieKAMER, dat eigenlijk meerdere kamers waren, werden de workshops over ‘Gezond’, ‘Slim’ en ‘Groen’ gehouden. Ik heb gekozen voor de workshop ‘Gezond’ die door Hugo Velthuijsen - Leading lector Kenniscentrum Ondernemerschap en lector New Business & ICT aan de Hanzehogeschool Groningen - werd gegeven. In deze workshop lag de nadruk op het achterblijven van de digitalisering in de Zorgsector.

Er werden een aantal relevante vragen gesteld. Waarom wordt er in de zorg nog gebruik gemaakt van papieren afspraak kaartjes? Waarom kan een klant niet zelf online een afspraak inplannen? Waarom is er nog een map bij de overdracht van een patiënt in het ziekenhuis? Dit zijn allemaal zaken die volgens Hugo staan te springen om innovatie en vernieuwing.

In de seminar ‘Smart Business’ werd er gesproken over de veranderingen in de wereld als gevolg van technologische ontwikkelingen. Er werd een verdieping gemaakt op het ‘Internet of Things’, en ‘Sensortechnologie’.

Binnen het onderwerp ‘Sensortechnologie’ werd een vertaalslag gemaakt door George de Roo van Rovecom en Erik Langius van het TNO. Erik heeft een, voor veel inwoners van Groningen, relevante presentatie gegeven.

In deze presentatie is een werkwijze aangetoond waarmee ondergrondse trillingen kunnen worden waargenomen en geregistreerd. Gezien de recente aardbevingen was dit een hot item!

Conclusie

Voor bedrijven die het nut van innovatie inzien, en dit als kans willen gebruiken om aan de slag te gaan met nieuwe businessmodellen is deze dag een absolute must. Ik hou voor jou alle ontwikkelingen binnen de maakindustrie in de gaten. Ben je benieuwd wat deze ontwikkelingen in samenwerking met ons kunnen betekenen voor jouw organisatie? Neem gerust contact op met mij.