Bruggen slaan en werken aan de toekomst

Gauke Pieter Sietzema, een van onze vakidioten van het eerste uur, was de gevierde man op MODXpo in München. Als afgevaardigde van Sterc was hij verantwoordelijk voor twee lezingen en maakte hij dankbaar gebruik van zijn tijd om gelijk ook even de nodige contacten op te doen en te onderhouden. Het leverde een mooi inzicht op in het reilen en zeilen binnen MODX.

MODXpo in München was een succes om meerdere redenen. Ten eerste was het gewoon een uitstekend samenzijn van de almaar groeiende MODX-community, waarbij er veel onderling gesproken kon worden en aan teambuilding gedaan kon worden. Tegelijk kon men tijdens al deze prettige gesprekken ook zien dat MODX zich steeds verder ontwikkelt. Niet alleen op technisch gebied, maar ook op het menselijk vlak.

Want het was voor het eerst dat de Wit-Russische community daadwerkelijk het woord nam. Zeker, in het Oosten gebeurt al heel veel binnen MODX, maar tot aan München vond dit voornamelijk achter de schermen plaats. Tijdens het samenzijn in Beieren traden de Wit-Russen ook daadwerkelijk op de voorgrond. Zo nam Ivan Klimchuk, afkomstig uit de Wit-Russische hoofdstad Minsk, het woord voor een Engelse presentatie. Dit was bijzonder waardevol, omdat er op deze manier echt een brug werd geslagen tussen de Wit-Russen en, om het maar even zo te zeggen, het Westen. Met alle politieke ellende die momenteel in Europa speelt in het achterhoofd, was het goed om te zien dat we op deze bijeenkomst juist dichter bij elkaar kwamen.

Naast het vele contact met onze vrienden uit het Oostblok, konden we ook eens even goed bijpraten met de heren die de MODX-tent leiden. Ryan Thrash (CEO), Jason Coward (lead architect) en Ben Davis (bd creative en mede-organisator) waren alledrie erg blij met zowel de opkomst als datgene wat zich binnen MODX ontwikkelt. Voorafgaand aan het evenement sprak ik al met Jason Coward over de toekomstplannen van MODX, zodat ik goed beslagen ten ijs kwam tijdens mijn lezing op zaterdag. De gesprekken maakten duidelijk dat Slim Framework een steeds grotere rol gaat spelen. Een eervolle vermelding gaat naar Ben Davis, die voor ons echt een rots in de branding was. We konden bij hem terecht voor al onze vragen over het evenement en een mooie avond in de kroeg met de vele MODX-kopstukken, was dan ook de enige juiste afsluiting.

Zelf mocht ik ook het podium betreden. Een uitgelezen kans om het succesverhaal van Sterc eens uit de doeken te doen, net als ons jarenlange partnerschap met MODX. Het enthousiasme was duidelijk te merken vanuit de zaal en waarom ook niet? Het verhaal van Sterc is het vertellen waard en een prachtig voorbeeld van hoe we met creatief denken en handelen echt iets heel moois hebben opgebouwd.

Zoals gezegd is MODX enorm in ontwikkeling. Er wordt keihard gewerkt aan MODX 3 en MODX Next en dat zal nog wel even zo blijven. Jason Coward is met name zeer druk met deze ontwikkelingen en een flinke input van de community is hierbij zeer gewenst. Tijdens MODXpo werd al duidelijk dat er veel animo is om hier een handje bij te helpen en dat is natuurlijk alleen maar goed. Het samen creëren van buitengewoon resultaat gaat immers ook op buiten de vier muren van Sterc; het is een motto dat MODX al jaren de mooiste dingen weet te brengen. Overigens willen we als Sterc in de toekomst meer sturing gaan geven aan de community; we hebben een mooie rol in het proces en staan volledig open voor het organiseren van een meet-up in Nederland.

Al met al was MODXpo een groot succes, dankzij het enthousiasme, de contacten, de geslagen brug door de Wit-Russen en, niet te vergeten, de gezelligheid. Na afloop van de vele presentaties kon er immers voldoende ontspanning gevonden worden in München zelf, waar met name de kroeg ‘ Tap House’ een groot succes bleek. Wat wil je ook, met de keuze uit tweehonderd speciaalbieren. Het waren waardige afsluiters van drie geweldige dagen.

Overigens eindigde het daar niet bij: direct na het evenement heb ik bij Kochan & Partners een vijf uur durende workshop gegeven over het lokaal ontwikkelen van MODX-websites in Vagrant en bestaan er plannen om een bezoek te brengen aan de Wit-Russische community.

Foto: Christian Seel